Welkom op onze nieuwe website!
×

Bij het plannen van schilderwerken voor uw woning is het belangrijk om te weten welk BTW-tarief van toepassing is. In België zijn er namelijk twee BTW-tarieven voor schilderwerken: het verlaagde tarief van 6% en het standaardtarief van 21%. Dit kan aanzienlijke financiële voordelen bieden. Wij leggen u graag uit welke criteria bepalen of u in aanmerking komt voor het 6% tarief, en wat dit betekent voor uw schilderproject.

Wanneer vallen de schilderwerken onder de btw-regel van 6%?

Bij het plannen van schilderwerken voor uw woning is het belangrijk om te weten welk BTW-tarief van toepassing is. In België zijn er namelijk twee BTW-tarieven voor schilderwerken: het verlaagde tarief van 6% en het standaardtarief van 21%. Dit kan aanzienlijke financiële voordelen bieden. Wij leggen u graag uit welke criteria bepalen of u in aanmerking komt voor het 6% tarief, en wat dit betekent voor uw schilderproject.

Het verlaagde BTW-tarief van 6% is bedoeld om renovatie, herstel en onderhoud van particuliere woningen betaalbaar te maken. Dit tarief kan worden toegepast op schilderwerken, mits aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden voor het 6% Tarief:

Woning Leeftijd: De woning moet minstens 10 jaar oud zijn. Dit betekent dat de woning, gerekend vanaf de datum van eerste bewoning, ouder moet zijn dan 10 jaar op het moment dat de schilderwerken worden uitgevoerd.

Gebruiksdoel: De woning moet hoofdzakelijk voor privédoeleinden worden gebruikt. Ook een gedeelte dat als praktijkruimte of kantoor gebruikt wordt door de eigenaar kan in aanmerking komen, zolang dit niet meer dan 50% van de totale oppervlakte beslaat.

Werkzaamheden: Het schilderwerk moet betrekking hebben op renovatie, herstel of onderhoud. Dit omvat zowel binnen- als buitenschilderwerk, zoals muren, deuren, kozijnen, plafonds, en gevels.

Wat valt onder het 6% Tarief?

Arbeidskosten: Alle arbeidskosten voor het schilderwerk vallen onder het verlaagde tarief.

Materiaal: Het verlaagde tarief geldt ook voor de materialen die direct bij het schilderwerk horen, zoals verf, kwasten en beschermfolies, mits deze door de schilder worden aangeschaft en verwerkt.

Het standaard BTW-tarief van 21% is van toepassing op de meeste goederen en diensten in België, en wordt gebruikt voor schilderwerken die niet in aanmerking komen voor het verlaagde tarief.

Wanneer is 21% van Toepassing?

Nieuwe Woningen: Voor woningen jonger dan 10 jaar geldt het standaard BTW-tarief voor alle schilderwerken.

Niet-Particuliere Gebouwen: Voor gebouwen die niet hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt, zoals commerciële panden, kantoorruimtes of tweede verblijven.

Niet-Renovatie Werkzaamheden: Voor schilderwerken die geen renovatie, onderhoud of herstel betreffen, zoals decoratieve technieken of schilderwerken als onderdeel van nieuwbouw.

Wat valt onder het 21% Tarief?

Alle Schilderwerken aan Nieuwe Woningen: Binnen- en buitenschilderwerk in woningen die minder dan 10 jaar oud zijn.

Materiaal en Arbeid: Alle kosten voor zowel arbeid als materialen bij schilderwerken in gebouwen die niet voldoen aan de voorwaarden voor het verlaagde tarief.